Martin Brod

MARTIN BROD je jedna od predivnih turističkih destinacija koje se ubrajaju u bližu okolinu Vođenice.

SlapoviMartinBrod1Martin Brod se nalazi na ušću Unca u Une, na 20-om kilometru od Drvara, na putu prema Kulen Vakufu i Bihaću. Upravo tu se nalazi najveći unski slap i vodopad visoke 54 metra, na odsjeku od 100 metara, prosječno prelivaju 63 kubna metra vode u sekundi. Ti prirodni vodopadi predstavljaju unikatnu vrijednost koja decenijama na Unu privlači ogroman broj zaljubljenika prirodnih ljepota ali i ribolovce te umjetnike koji u Uni traže inspiraciju za svoja djela.

Rafting na Uni:

Kod Martin Broda održava se i tradicionalna Unska regata (međunarodna turistička kajak regata) koja je obnovljena prije nekoliko godina. Sezona raftinga je od aprila do oktobra. Martin Brod je poznat širom Evrope po raftingu, sportu kojem pogoduje nemiran tok rijeke, tako da svake godine na Unu dolaze sportisti iz mnogih evropskih zemalja. Neokrnjena priroda doline Une njeni smaragdni brzaci će vas impresionirati i ne propustite priliku da veslate po njoj. Štrbački buk i veliki kanjon, najljepše dijelove Une, možete otkriti samo kajakom, kanuom ili raftom.

Pecanje:

Rijeka Una je planinska rijeka koja obiluje slapovima, prelivima i brzacima. Ime je dobila jos u doba Rimskog Carstva jer kad su je Rimljani prvi put ugledali sve što su rekli bilo je Una (“Jedina”). Zaista jeste jedan potpuni i netaknuti biser prirode. U gornjem toku izmedju mjesta Martin Brod i Kulen Vakuf u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, nalazi se i poseban mušičarski revir na Uni. Bogata je lipljanom i potočnom pastrmkom živopisnih boja. U ovom dijelu Una je široka od 25 – 60 m i duboka od 0.5 – 2.5 m. Svaka ulovljena riba je pravi doživljaj jer su sve ribe autohtone i potpuno divlje, a u svojim virovima krije zaista velike primjerke potočne pastrmke i lipljana. Potpuno je pristupačna za mušičarenje a pruža mogućnost lova i na suhe muhe i nimfe i strimere.