O Vođenici

Geografski položaj

Vođenica se nalazi na padinama planine Grmeč. Prostire se od sjevera ispod planinskog vrha Željeznik i spušta se prema jugu u ravnicu Bjelajskog polja. Vođenicu čine dva dijela, Donja Vođenica, na manjoj nadmorskoj visini i Gornja Vođenica, koja je na većoj nadmorskoj visini. 

Iznad Gornje Vođenice nalaze se mnogi izvori i potok koji protiče kroz Gornju i Donju Vođenicu. Nekada su se dužinom tok toka nalazile mnogobrojne vodenice – čak 40 vodenica – koje su mljele žito za mještane.

Istorija

U okruženju Vođenice leže ostaci ilirskog utvrđenog naselja „Obljaj”.
Na uzvišenju koje se zove Drenovac, nalaze se ostaci utvrđenog naselja, čiji velik kameni bedem obuhvata prostor od cca 15.000 do 20.000 m2. Unutar naselja nalazi se posebna tvrđava. Na čitavoj površini nađeni su fragmenti keramike i kućnog posuđa.

Vođenica je prilikom popisa stanovništva 1910. bila sjedište istoimene Opštine Vođenica, koja je prema popisu imala 1453 stanovnika (689 muškaraca i 764 žene). Vođenica je bila središe istoimene opštine sve do 1938. kada je ukazom spojena sa opštinom Bosanski Petrovac, i nazvana “Opština bosansko-petrovačka”.

Web sajt Vodjenica.com ima za cilj da promoviše prije svega prirodne i turističke potencijale ovog mjesta. To će omogućiti domaćim, stranim investitorima i donatorima da mogu bolje planirati svoja ulaganja u razvoj ovog  kraja. Razvoj i održavanje ovog web sajta biće omogućen dobrovoljnim donacijama.