Vodenice u Vođenici

Vodenice u Vođenici – od istorijskog značaja

Vodenice u Vođenici su od istorijskog značaja za ovaj grmečki kraj. Nekada se nalazilo oko 40 vodenica uz potok koji protiče kroz gornju i donju Vođenicu !

Zašto toliki broj vodenica – oko 40 ?

Zbog konfiguracije kraškog zemljišta Vođenica je jedna od rijetkih mjesta ovog kraja koja je imala obilje vode. Mnogobrojni izvori su se slivali u potok Vođenice koji je sa svojim živahnim tokom i količinom vode bio idealan za izgradnju mnogobrojnih vodenica.

Osim toga u prošlosti je broj stanovnika Vođenice i okolnih krajeva bio daleko veći, a samim tim i potreba za brašnom od kojeg se pravio danas mnogo cijenjeni integralni kruh i ostali pekarski specijaliteti ovog kraja.

Da bi se udovoljilo ogromnim potrebama za ovim osnovnim namirnicama, vrijedni mještani su na gotovo svakom prikladnom mjestu gradili vodenice.

Stanovnici Vođenice ali i drugih mjesta dolazili su svakog dana da melju žito. Potreba je bila toliko velika da je čak postojao raspored, kada i kojim danima svaka porodica dolazi na red da bi samljela svoje dragocjene žitarice.

Vodenice u Vođenici – danas

U samom vrhu gornje Vođenice, nedaleko od mnogobrojnih izvora, nalazi se ova mala vodenica koja i danas melje žitarice.

 

Šta su Vodenice i kako funkcionišu ?

Vodenica je građevina (zidana ili od drveta) u kojoj se nalazi struktura sačinjena od vodeničnog točka, mlinskog kamena i nasipne kupe.

Voda iz rijeke ili potoka mehanički pokreće vodenični točak, koji takođe sistemom vratila pokreće mlinski kamen. Mlinski kamen rotira na nepokretnom kamenu, a žitarice polagano ulaze u sredinu mlinskog kamena iz nasipne kupe.

Po položaju vodeničnog točka postoje dva tipa vodenica: sa vertikalnim i sa horizontalnim točkom. U oba slučaja mlinski kamen se uvek kreće horizontalno, direktno pomoću vratila ili kod vertikalnih pomoću sistema zupčanika.

Voda reke ili potoka dotiče jarkom, koji se zove jaz, na mlinski točak, čija rotacijа pokreće pokretni, rotacioni, horizontalni, mlinski kamen, čijom se vrtnjom po nepokretnom mlinskom kamenu melje ubačeno žito između njih.

Zaključak:

Vodenice su u prošlosti bile jednostavne ali veoma korisne građevine.

Danas, zbog modernog načina života – na struju 🙂 vodenice su postale rijetkost. Ali baš zbog toga što ih je malo, zbog težnje eko načinu života i razvoju eko turizma, vodenice postaju danas još dragocjenije.

U svijetu već postoji trend očuvanja i izgradnje vodenica koje bi doprinjele zdravom načinu života i ishrane, a i za razvoj eko turizma.

Bilo bi lijepo da se i u Vođenici očuva ova lijepa vodenica i izgradi još neka koja bi doprinjela razvoju eko i etno turizma ovog kraja.

Naravno prije toga je potrebno ulaganje u saniranje korita potoka Vođenice koji bi sačuvao dovoljne količine vode za pokretanje vodenica.