Potok Vođenice

Potok Vođenice je pravi biser ovog kraja, uzmajući u obzir činjenicu da je ovo kraško područje i da voda uglavnom ponire formirajući rijeke ponornice koje se nažalost nevide. Možda ponekad nakon zime i nakon obilnih padavina kada voda ponornice izbije na površinu formirajući prekrasna čista jezerca kao ovaj u bjelajskom polju Međutim ovaj potok već vijekovima protiče svojim dužim površinskim tokom kroz gornju i donju Vođenicu, razlivajući se na kraju u bjelajskom polju.

Potok Vođenice – Eko zona

Potok Vođenice je potpuno čist jer prolazi kroz nezagađeno područje koje je prepuno ljekovitog bilja, zato je njegovo očuvanje od velikog značaja za ovaj kraj.

Potok Vođenice – od istorijskog značaja

Potok Vođenice je od istorijskog značaja jer je duž njegovog toka bilo izgrađeno oko 40 vodenica koje su služile za potrebe stanovnika Vođenice i okolnih krajeva.

Izvori potoka Vođenice

U samom vrhu gornje Vođenice pod planinom Željeznik (1274 m), nalazi se veliki broj malih i većih izvora (oko 100 izvora – prema riječima mještana koji žive na tom području). Jedni izvori se slivaju u potok, a drugi izvori se sabiru u vodovodnu mrežu koju koristi stanovništvo Vođenice i Vrtoča. Vodovodna mreža Vođenice je prvi put izgrađena za vrijeme Austro-Ugarske. Kasnije i sve do danas je održavana od strane vrijednih mještana. Pravi je doživljaj posjetiti ove izvore i popiti “čašu” prave izvorske vode ! Zbog očuvanja netaknute prirode, preporučujemo dolazak u ovo područje planinskim biciklom ili pješice. A i zbog vašeg zdravlja i kondicije 🙂