Lan

Lan je veoma korisna i ljekovita biljka, koja se trenutno u čitavoj Bosni i Hercegovini uzgaja samo na ovim grmečkim krajevima. Lan je uz heljdu druga kultura koja postaje brend ovog podneblja.

Istorija uzgoja i prerade lana

Lan, ili Ketan, kako su ga zvali naši preci, gajio se na području Zapadne Krajine još u doba Kraljevine Jugoslavije. Lan se sijao i sa njiva skidao ručno, vezao se u snopove koji su ostavljani na njivama da dočekaju prvu jutarnju rosu. Na njivama je ostajao do osam dana uz stalno praćenje i okretanje. Vrijedne ruke domaćice pravile su od njega niti i tkale plahte i materijal za odjela, koja su, kako kažu, bila nepoderiva.

Novija istorija uzgoja i prerade lana

U jednom od seoskih domaćinstava, na tavanu babe Smilje, u Bosanskom Petrovcu, 2010. godine pronađeno je sjeme ove zaboravljene biljne kulture, staro 25 godina, ali izuzetno dobre klijavosti. Ovim pronalaskom počela je proizvodnja lana na području Bosanskog Petrovca, koji je trenutno jedina opština u Bosni i Hercegovini gdje se ova zaboravljena kultura proizvodi.

Kvalitet lana

Ispitivanja provedena poslije žetve pokazuju da lan uzgajan na ovom području sadrži veoma visok procenat ulja i idealan je za preradu, odnosno hladno cijeđenje. Potkraj 2011.godine, ispitivanjima rađenim u Naučnim institucijama, došlo se do saznanja da je sjeme lana proizvedeno na ovom području visokokvalitetno i sadrži čak 58% Omega 3 masnih kiselina. Parametri koji određuju kvalitet lanenog ulja, koje se takođe proizvodi u ovom kraju, su više nego zadovoljavajući u poređenju sa maksimalnom količinom određenih materija, po svjetskim standardima. Svemu ovome doprinijela je klima i nezagađenost ovih krajeva.

Ljekovito djelovanje

Redovito korištenje sirovog lanenog ulja ima širok spektar ljekovitog djelovanja. Neka od njih uključuju djelovanje na:

stanice raka, naročito rak dojke, jajnika i prostate

mozak, te preventivno na pojavu moždane kapi

aterosklerozu

srčane tegobe, posebice pojavu srčanog infarkta, te aritmije

hipertrofiju prostate

upalu mokraćnog mjehura

nastanak žučnih kamenaca

probavu (blaga laksativna svojstva, sjemenke imaju snažnije djelovanje od ulja)

artritis i bolove u zglobovima

metabolizam masnoća u tijelu

simptome ekcema, psorijazu, akne, glatkoću i blistavost kože

simptome menopauze

imunitet i slobodne radikale

U nastavku možete naručiti organske eko proizvode direktno od proizvođača

Cijene:
Lanene sjemenke = 10 KM/1kg
Laneno ulje = 40 KM/1L

Narudžba proizvoda

 

Ovjera